The Dumplings ja Chopin

Halusin myös tutustua hieman puolalaiseen musiikkiin. Puolalainen tuttuni soitatti minulle puolalaisia kappaleita joita tällä hetkellä kuunnellaan ja sieltä minulle mieleen The Dumplings, nimi kun on aika sopiva puolalaiselle bändille.. 😄 Halusin kuitenkin myös esitellä hieman vanhempaa "tuotantoa" ja päädyin Chopiniin, koska henkilö on tunnettu ja nimi esiintyy useassa paikassa mitä tulee puolalaisiin teksteihin, mitkä sivuavat edes jotenkin musiikkia.

The Dumplings

Kuvahaun tulos haulle the dumplingsThe Dumplings on siis elektropoppia soittava kaksikko Zabrzesta (jos en ole aiemmin kertonut niin puolalaiste suhuäänet ja z tms. äänet tuottavat minulle täyttä tuskaa, niin kirjoittaessa kuin etenkin lausuessa). Naishenkilö on nimeltään Justyna Święs ja mieshenkilö Kuba Karaś. Heidän debyyttinsä julkaistiin 2014 ja kokonaisuudessaan heiltä on tullut tähän mennessä kaksi albumia, joista uudempi vuonna 2016. Kaksikko on hyvin suosittu kotimaassaan ja vuoden 2014 julkaisu sai Fryderyk palkinnon (en tiedä mitään tästä palkinnosta, mutta päätin mainita, koska se kertoo kaksikon menestyneisyydestä hieman).

Heidän ensimmäinen albuminsa nimi oli No Bad Days ja toisen Sea You Later. Yksi tämän bändin valinnan syistä tänne olikin, että heillä on englannin kielistä tuotantoa (musiikin kuuntelu kun on pidemmällä aikavälillä mukavampaa jos siitä ymmärtää jotakin, ainakin omasta mielestä 😊). Kaksikko on myös julkaissut ainakin singlejä.

Lisätietoa kaksikosta

Justyna on syntynyt vuonna 1997 ja Kuba 1996. Justyna siis on samana vuonna syntynyt kuin minä itsekin ja se tuntuu jotenkin hauskalta ja mukavalta. Debyyttinsä aikaan he olivat siis 16- ja 17-vuotiaita (wow). Sanat he kirjoittavat yhdessä, Justyna hoitaa enimmäkseen laulun ja Kuba vaikuttaa hoitavan kaiken mitä taustalla tapahtuu (niin soittamisen kuin tietokoneella olemisen).  

Linkkejä & lähteet

Chopin

Kuvahaun tulos haulle chopinFryderyk Franciszek Chopin (nykyään tunnetaan enemmän nimellä Frédéric François Chopin) oli siis puolalainen säveltäjä, joka osasi myös soittaa pianoa (oikein kunnolla). Hän syntyi vuonna 1810 Żelazowa Wolaan (50km Varsovasta) ja kuoli vuonna 1849 Pariisissa tuberkuloosiin (aika tavanomainen kuolinsyy siihen aikaan). Syy miksi useat puolalaiset muuttivat tuona aikana pois synnyinmaastaan oli, että Puolaan ei varsinaisesti ollut olemassa ja sitä ilmeisesti pyrittiin tekemään olemattomaksi myös hengellisesti Venäjän ja Saksan puolelta (tai näin olen ainakin kuullut ja en haluaisi epäillä lähdettäni). Pariisiin Chopin eksyi 20-vuotiaana ja hän oli lapsinero mitä ainakin musiikkiin tulee pianolla. Aikanaan häntä verrattiin jopa Mozartiin. Hän opiskeli myös ainakin viulun soittoa ja urkuja ja 7-vuotiaana hän oli jo säveltänyt kaksi poloneesia (älä kysy mitä), todellinen lapsinero siis (ainakin minun asteikollani). Itseään hän ilmeisesti elätti ainakin myös pianonopettajana.

Itse en valitettavasti tiedä paljoa klassisesta musiikista, mutta Wikipedian mukaan hänen musiikissaan kuuluu vaikutteita ainakin Bachista. Hänen tuotantonsa on tehty eritoten pianolle (ymmärrettävää).

Linkki & lähde


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polish food

Lisää opiskelusta

Matka alkaa!