Aikaisempien opiskelijoiden matkaraportit

VY:n nettisivuilta löytyy kaksi Puolassa olleen matkaraporttia. Toinen on jopa opiskellut siinä yliopistossa johon olen menossa (jee!).

Ennen vaihtoa

Molemmat matkaraportin kirjoittavat ovat olleet tyytyväisi VY:n informaation antamiseen (niin minäkin), mutta tyytymättömiä Puolan yliopiston antamaan informaatioon (omalla kohdalla ollut vielä ok). Helpottavaa on myös että heidän puolan kielen taitonsa on ollut minimaalista tai olematonta.

Vaihtokohteeseen saapuminen

On myös mukavaa lukea, että molemmilla on ollut tutorit vastassa lentokentälle saapuessa ja on ollut ainakin jonkinlaista orientaatio vaihtokohteessa. Ainoaksi ongelmaksi onkin asetettu kielimuuri ja olen tästä tietoinen. Olen siis itse ollut jo yhteydessä tällä hetkellä Varsovassa (eri yliopistossa) olevaan henkilöön ja hän onkin kehottanut opiskelemaan juuri näitä jokapäiväisiä asioita kuten ravintolassa toimimista tms.

Asuminen ja eläminen

Molemmat asuivat yliopiston tarjoamissa asuntoloissa. Nämä olivat melko pieniä (näin kuvan aiemmin, huijui) ja vuokra oli sellaiset 100€. Itse luin jostain sähköpostista, että vuokra olisi alle 90€/kk, mutta saa nyt nähdä. Molemmilla on myös ollut vaasalainen kaveri vaihtoyliopistossaan samaan aikaan. Minulla ei tietääkseni ole tai en ainakaan tunne mahdollista kyseistä henkilöä.

Molemmat ovat arvioineet koko vaihtoajan kuluiksi noin 3500€. Omien laskujeni mukaan suuren osan tästä saa katettua VY:n tarjoaman apurahan ja KELA:n tukien avulla, mutta olen kuitenkin kerännyt säästöni, joten minulla Pitäisi kaiken järjen mukaan riittää rahat. Jos ei riitä, uskon tehneeni jotain aivan järjetöntä ja turhaa matkan aikana 😁 (Olen nimittäin lähtemässä Puolasta Suomeen InterRaililla, joten säästöjä pitäisi riittää tähänkin.)

Molempien mukaan kampuksella/asuntolalla on ollut myös hyvät liikuntamahdollisuudet, mikä kuulostaa erittäin hyvältä 😀

Opiskelu

Molemmat suorittivat noin 25op mikä on itselläkin tavoitteena. Heillä myös suunnitelmat kurssien suhteen toteutuvat hyvin. Opiskelu oli rennompaa (vaihtareita kun ollaan) ja tunnit enemmän keskustelupohjaisia ja ryhmätöitä oli. Taso kursseilla kurssikirjallisuus mukaan lukien oli keskinkertaisesta hyvään (tällaista olen odottanutkin), riippui lähinnä professorista. Molemmat kokivat oppineen jotain tulevaisuudessa hyödyllistä ja hyvää siellä suorittamiltaan kursseilta

Molemmat suorittivat puolan pikakurssin ja kokivat sen hyödylliseksi (englanti kun ei ole niin laajalti käytettyä esim. kaupoissa). Olen ehdottomat varma siitä, että haluan suorittaa tuon kurssin.

SGGW:ssä opiskelleen matkaraportin perusteella olen valinnut hyvän vaihtoyliopiston (😅).

Vaihtokokemukset

Molemmat kokivat, että vaihto oli hyvä ja kasvattavat kokemus ja varmasti kokemisen arvoinen (helppo uskoa). Kaikesta selvisi jos ei muuten niin reippaudella. Oppia, uusia tuttavia ja eri kulttuurien tuntemusta tuli matkoilta kotiin. Molemmat osaavat hyvin kuvitella lähtevänsä ulkomaille töihin. Kun heiltä kysytään siitä miten he uskovat vaihtoajan vaikuttavat työnhakumahdollisuuksiin mainitaan eri kulttuurien ymmärrys tärkeänä etuna. Puolan kulttuuri eroaa jonkin verran suomalaisesta, muttei ilmeisesti suuresti.

Vaihtoajankohdasta toisessa mainitaan, se että Puolassa kevätlukukausi alkaa vasta helmikuun lopulla. Itse olen ratkaissut tämän sillä, että tungen kaksi kurssia VY:ssä suoritettavaksi ennen vaihtoon lähtöä. Saa nähdä miten niiden kanssa käy 😅. (Lukukausi on siis helmikuun puolivälistä heinäkuun alkuun.)

Toisessa mainittiin myös se kuinka vaihto loppui kuin seinään. Niin siinä varmaan käykin, Toivon, että itselläni se ei kuitenkaan lopu niin seinään ESN:n kautta/avulla.

Luin matkaraportit jo ennen kuin hain vaihtoon (erityisesti vaihtoyliopistoa valitessa). En kuitenkaan todellakaan muistanut, että toisen oli kirjoittanut SGGW:ssä opiskellut ja tämä oli todella mieluinen yllätys! Sain näistä myös nyt huomattavasti enemmän irti kuin silloin ensimmäisellä kerralla luettuna.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polish food

Lisää opiskelusta

Kurssien rankkaus