Roman Polanskin Pianisti

Huomio: saattaa sisältää juonipaljastuksia.

Halusin katsoa jonkin puolalaisen elokuvan ja ajattelin kuulleeni joskus tämän elokuvan nimen. Puolalainen tuttuni myös kehotti katsomaan esimerkiksi Polanskin elokuvan.

Adjektiiveja jotka voisivat kuvata elokuvaa: kamala, valaiseva, herättävä, mahtava, leppoisa.

Jotkut sanoista ovat lähestulkoon toistensa vastakohtia, mutta elokuva tuntui kaikelta tuolta eri kohdissa. Jossain kohtaa halusin lopettaa leffan katsomisen sen raakuuksien vuoksi. Jatkoin kuitenkin katsomista ja olen iloinen siitä. Leffa oli hyvä. Ymmärrän helposti miksi päänäyttelijä on saanut (ilmeisesti) Oscarin parhaana miespäänäyttelijänä (tai jotain sen suuntaista).

Leffa tosiaan kertoi pianisti Wladekista ja hänen elämästään holokaustin aikana. Elokuvassa pidän siitä, että se perustuu tositapahtumiin. Pianisti Wladyslaw Szpilman oli puolalainen pianisti ja säveltäjä ja hän kirjoitti myös muistelmat (oletan, että elokuva pohjautui niihin). Tieto siitä, että näin oikeasti (ainakin suunnilleen) tapahtui jollekulle tekee siitä huomattavasti todellisempaa eikä vain "leffaa".

En usko, että haluaisin kuitenkaan katsoa leffaa toista kertaa. Olen sen verran herkkis. Ja olen iloinen, että katsoin leffan keskellä päivää. Suosittelen kuitenkin katsomaan tämän elokuvan jos yhtään holokausti kiinnostaa! 😃

Lähteet:


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polish food

Lisää opiskelusta

Kurssien rankkaus