Faktoja Puolasta

Sisällytän blogiini myös opintopisteiden kautta pakollisen oppimispäiväkirjan. Yksi kohdista on kohdemaan faktojen tutkiminen. Tässä siis muutamia perusfaktoja.

Puolan pääkaupunki on tosiaan Varsova, eli minun toivottavasti tuleva kotikaupunki puolen vuoden ajan. Se sijaitsee Puolan itäosassa. Etnisistä ryhmistä siellä on yli 90% puolalaisia ja sama prosenttimäärä koskee myös puolan kieltä sekä uskontoa eli roomalaiskatolisia. Väkiluku on sellaiset 38,5 miljoona (huhhuh pienen kylän tytölle) ja valuuttana on Puolan zloty (yksi stressin aiheistani). 
Koska yritän ainakin välittää ympäristöstä, on mielenkiintoinen tieto, että jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen Puolassa, tarvitsisimme 2,1 Maa-planeettaa. Suomen luku on 2,7.

Historian aikana Puola on toiminut yksin, Liettuan kanssa, suurena ja pienenä, osissa tai jopa olemattomana. Yhtenäiseksi valtio muodostui ensimmäistä kertaa 1000-luvulla. Puola saavutti itsenäisyytensä erinäisten tapahtumien jälkeen uudelleen vuonna 1918. Toisen maailmansodan tapahtumat kaikki koulunpenkillä istuneet tietävätkin (ainakin toivon todella niin). Puolalaisia kuoli tuolloin suhteutettuna kaikkein eniten, yli 6 miljoona ja puolalaiset muistavat nämä tapahtumat hyvin. Heidän kanssaan puhuessasi saatat huomata kuinka intohimoisesti ja isänmaallisesti he puhuvat historiastaan. Itse en usko puhuvani Suomesta samanlaisella intohimolla (älä ymmärrä väärin, rakastan Suomea). Puola nousi päästyään taas itsenäiseksi Neuvostoliiton hajottua, mutta jotkut uskovat, että se on taas menossa väärään suuntaan. Natoon maa liittyi 1999 ja Euroopan unioniin se pääsi 2004.

Maan poliittista tilannetta tällä hetkellä voisi kuvailla epätasaiseksi ja EU onkin antanut sille jo ainakin yhden varoituksen oikeusvaltion tilanteesta. Kaikki ovatkin varmaan jossain kohtaa kuulleet aborttiin liittyvistä tapahtumista Puolassa. Koska Puola on katolinen maa (sillä ei kuulemma ole minuun mitään vaikutusta siellä ollessani) niin suuren vastustuksen vuoksi hallitus perui lakialoitteen, jonka mukaan aborttioikeus tehtäisiin käytännössä lähes mahdottomaksi. Puolalaiset itsekin ovat olleet huolissaan valtionsa tilanteesta ja jotkut kokevat hallituksen harrastavan propagandaa painottamalla ajatusta siitä kuinka Puolan pitäisi nousta vanhaan loistoonsa (mitä se olikin ilmeisesti ennen toista maailmasotaa).

Puolan taloudellinen tilanne on parantunut huomattavasti kymmenen vuoden aikana sillä se on kaksinkertaistanut BKT:nsä. Kasvu on perustunut hyvään talouspolitiikkaan, runsaisiin EU-rakennetukiin, alhaisiin työvoimakustannuksiin ja oman valuutan alhaiseen arvoon. Puolassa harjoitetaan edelleen paljon maataloutta, mutta tuottavampia aloja ovat elektroniikka-, kaivos-, kone- sekä kemianteollisuus. Teollisuuden merkittävimpiä vientituotteita ovat koneet ja kulkuvälineet, jotka muodostavat lähes 40 prosenttia vientituloista. EU-alue on tärkein vientialue, mutta lähes kolmasosa viennistä suuntautuu Saksaan. Asia minkä monet myös tietävät Puolasta on, että se tuo öljystä ja maakaasusta Venäjältä. 

Tässä tämä lyhyt infopaketti. Turismiin liittyvä tulossa myöhemmin 😉


Lähteet:



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polish food

Lisää opiskelusta

Matka alkaa!