Lopulliset vinkit ja budjetti

Tähän tekstiin kokoan lopulliset vinkkini, kaikki yhteen tekstiin. (Suurimman) Osan olen jo varmaankin maininnut jossain. Vinkit kerron omien virheiden kautta tai sitten ne ovat ystäviltäni saamia.
  • Katsellessasi kursseja ennen vaihtoa muista, että ne vaihtelevat eri lukukausilla (niin kuin Suomessa)

Hyödylliset sovellukset

  • Jakdojade (julkisen liikenteen aikataulut ja liput antava puolalainen sovellus, näyttäisi toimivan ainakin isoimmissa kaupungeissa)
  • Duolingo (kielen opiskeluun, englannin kielen taito yleisesti Puolassa on todella huono suomalaisen mittapuulla)
  • e-podroznik.pl (näyttää bussit, joita ei löydy esim. Jakdojadesta esim. Bialystok-Bialowieza)
  • ja hyödyllinen sivusto on PKP Intercity (puolalaiset junat, huom! vain alle 26-vuotiaat opiskelijat saavat opiskelija-alennuksen (51%))
Ja sitten viimeiseksi vielä tieto vessoista: ympyrä kertoo, että vessa on naisille ja kolmio miehille.

Minulle vaihdossa on ollut kyse uusien tuttavien löytämisestä ja matkustamisesta sekä tietenkin sopeutumisesta toisessa maassa asumiseen.

Jos päädyt vaihtoon, pidä hauskaa!

p.s. Kannattaa hankkia asunto, jossa on ilmastointi (jos vain mahdollista) (kertoo asiasta tällä hetkellä kärsivä)

Budjetti


Olisin itse ennen vaihtoa halunnut tarkempaa tietoa siitä, kuinka paljon rahaa vaihdossa kuluu, joten päätin itse pitää tarkkaa budjettia (heittää jonkin verran mutta suhteellisesti ei pahasti). Sieltä puuttuu viimeisen kuukauden bussikortin maksu, mutta 3kk maksoi noin 30€, joten hinta ei ole suuri. 

Aikaisemmasta tekstistä voit tarkistaa kuinka moneen paikkaan matkustin, jolloin se selittää osiota "Matkustelu". Asuminen on aina maksettu seuraavaksi kuukaudeksi jolloin kesäkuussa ei ole vuokranmaksua ja helmikuussa on sekä helmikuun, että maaliskuun vuokrat (pieniä sekaannuksia). Söin alkuun paljon ulkona, mutta vähitellen siirryin syömään lähinnä kotona; pastaa ja kastiketta tai perunoita ja jotain sen kanssa. Heh. Ei siis terveellisyyden perikuva... Syömiseen ulkona sisältyy myös kampuksella syöminen. Vaihdon aikana ostin kesävaatteita, ja ne kuuluvat budjettiin osiossa "Muut kulut". Sivuhuomautuksena se, että en juo alkoholia pahemmin, joten minun budjetissani siihen kulunutta rahaa ei tietenkään näy. Keskityin laittamaan rahani matkustamiseen. Opiskeluun sisältyy joidenkin tarpeellisten papereiden tulostaminen. Yksi sivu maksaa 20gr eli noin 5snt. Ei siis paha hinta. Käteinen näkyy sekä omana laatikkonaan, että muussa budjetissa kuluina. Käteistä kului ESN:n matkojen maksamiseen noin 210€, muusta en ole varma mihin sitä noin paljon kulutin... 

Kesäkuu on todella vajaa kuukausi kulujen kannalta (olin myös viikon Suomessa), joten se tietenkin laskee ka kuluja/kk huomattavasti. Tulojen ja menojen erotus tarkoittaa rahan, jonka otin täysin omasta pussista. Voisin siis sanoa, että jos en olisi kuluttanut ollenkaan rahaa matkusteluun, ulkona syömiseen, muihin kuluihin ja kuntosaliin olisin saattanut tehdä jopa voittoa. Mutta silloin vaihto olisi varmasti ollut todella tylsä ja hyödytön.

Toivottavasti jos joku tänne blogiini eksyy ja toivoo apua vaihdon suunnitteluun, hän löytää täältä edes jotain hyödyllistä ja lukemisen arvoista. Tämän jälkeen itselläni on enää virallisten papereiden hoito (joka toivottavasti sujuu helposti...).

Näkemiin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puolassa

The Dumplings ja Chopin

Roman Polanskin Pianisti