Money, money, money

Rahojen määrää on aina hyvä laskeskella. Itse aion tosiaan vuokrata vain yhtä kämppää kerralla eli Vaasan solu saa jäädä taakse vaihdon alkaessa. Varsovassa lukukauden vaihdossa voi siis mennä joku 3500€ (teksti matkaraporteista). Tässä kerron miten itsellä tämä ainakin pitäisi rahoittaa.

Erasmus+ ohjelman kautta vaihtoon menevät saavat Erasmus+ apurahaa. Omalta kohdalta rahamäärän tulisi olla 840€. 

Toinen "rahoittaja" on aina niin ihana KELA. (Oikeasti ihana asia, joskus vain nämä hakuprosessit turhauttavat.) Niin kuin kaikessa muussakin vaihtoon liittyvässä tähän liittyy paljon erilaisia dokumentteja, jotka tulee toimittaa ennen, jälkeen ja vaihdon aikana. Koska Puola on alhaisen vuokratason maa sekä Erasmus+ apuraha, että Kelan asumislisä ovat pienempiä kuin joissain muissa maissa. Asumislisä on 77€/kk. (Kämppä pitäisi olla 77€/kk (hinta siis kämpästä, joka jaetaan kahden muun vaihtarin kanssa).) Lainatakaus on 800€/kk ja opintoraha 250,28€/kk. Yhteensä Kelalta saisin siis (ilman lainatakausta) 327,28€/kk eli helmi-kesäkuussa (vaihtoajanjakso) 1636,40€. Nämä eivät ole varmoja numeroita, mutta parhaat mihin pääsen Kelan sivujen avulla.

Tällä hetkellä tukien/apurahojen määrä on 2476,40€. Eli jos käytän jonkun 3500€ (suunnitelmissa paljon matkustelua, joten uskon että vaihdossa kuluu enemmänkin) vaihdon aikana niin itselle jää maksettavaksi  1023,60€. Matkaraporttien kuluarviot olivat kuitenkin aika pyöreitä, joten en täysin luota niihin.

Pyrin säästämään tällä hetkellä mahdollisimman paljon. Yllätyksiä voi kuitenkin aina tulla ja haluan olla mahdollisimman varautunut niihin, joten olen myös ajattelut hakea jonkinlaista stipendiä, jotta voin varmistaa ettei vaihtokokemukseni jää vajaaksi rahan puutteen vuoksi.

Pidetään peukkuja pystyssä tässä aina niin stressaavassa aiheessa 👍.

Lähteet:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polish food

Lisää opiskelusta

Kurssien rankkaus